Welke schade kan mos op mijn dak aanrichten?

In een eerdere blog bekeken we reeds de oorzaak van schimmels en algen op je woning. We gaven toen ook al onze tips mee hoe je het best de aanval inzet. We raden sterk aan om bij de eerste tekenen van mosvorming actie te ondernemen, zeker als de mossen zich op je dak beginnen te zetten. Als je beslist om helemaal niets te doen tegen het mos kunnen de gevolgen zeer ver gaan.

Wat kan er gebeuren?

In eerste instantie gaat er een groene schijn ontstaan en uitbreiden over je hele dak. Snel hierop volgend zullen de eerste grote mossen beginnen te ontstaan op je dak. Vanaf dit moment is de waterafvoer van je dak niet meer in orde. Deze evolutie wordt onder de juiste omstandigheden niet afgeremd. Het aantal mossen zal dus ook blijven toenemen. Je dak is gelukkig wel in staat om deze evolutie voor een langere tijd te doorstaan zonder daarbij schade op te lopen. Je hebt in dat geval dus wel even tijd om de reiniging van je dak te organiseren en uit te (laten) voeren. Mossen die op natuurlijke wijze afsterven (door ouderdom of zomerdroogte) spoelen via de goot naar je watertank of opvangbekken. Op termijn zullen de mossen op deze plaats beginnen rotten en geurhinder veroorzaken.

Als je niet op tijd actie onderneemt kunnen de mossen gaan binnendringen in je dakbedekking. Voor mossen doet het er niet toe hoe stijl je dak is of welke dakpannen je op je dak hebt liggen. Het vinden van een zwakke plek is voor mossen een kwestie van tijd. Vanaf dit moment kan regenwater een weg door de dakbedekking vinden en spreken we van een lek. Om dit op te lossen volstaat het niet langer om het dak te reinigen. Ook de poreus geworden dakpannen en alles dat onder het dak aangetast werd (hout, isolatie,…) zal vervangen moeten worden om het dak weer volledig waterafstotend te worden. Hoe langer vocht zijn gang kan gaan onder het dak, hoe meer de slijtage ervan bespoedigd zal worden. Indirect kan het laten groeien van mossen dus leiden tot noodzakelijke renovatiewerken.

 

Zo ver hoeft het bij jou echter niet te komen.

Wil je het dak van je woning professioneel, en zonder zorgen, mosvrij laten maken? Stuur ons een berichtje via de contactpagina! Wij zoeken samen met u de beste manier om het gewenste resultaat te krijgen.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!