Wat veroorzaakt schimmels of algen op mijn gevel of dak?

Meestal begint het heel subtiel, met een groene schijn op je gevel of dak. Zonder behandeling neemt het echter heel snel de volledige buitenkant over en wordt het steeds moeilijker om je woning nog helemaal proper te krijgen. Wat veroorzaakt nu eigenlijk dat schimmels of algen jouw thuis als een speeltuin beschouwen?


Wat is het?


Er is een verschil tussen de bovengenoemde zaken. Schimmels (ook wel zwammen genoemd) behoren tot rijk van de Fungi, en hebben dus veel gemeen met paddenstoelen. Algen zijn relatief eenvoudige organismen die via fotosynthese hun koolhydraten verkrijgen. Hoewel er verschillende kenmerken zijn hebben ze wel een zeer grote overeenkomst. Ze houden énorm van vochtige ondergronden, en in een land als België vind je die niet alleen in je tuin, maar ook op je woning.
In theorie gaan schimmels sneller groeien dan algen, aangezien algen stilstaand water nodig hebben om goed te ontwikkelen. Dat is waarom je deze sneller zal terugvinden op platte daken en in dakgoten die niet goed meer afwateren. Wel is geweten dat als je woning last heeft van schimmels of algen dit niet vanzelf zal verdwijnen en je het beste overgaat tot de reiniging van de gevel of dak. Als er algen of schimmels aan de binnenkant van uw woning gevonden worden wijst dit op een intern vochtprobleem, en kunnen acties pas een effect hebben eens de oorzaak verholpen is.

Wat te doen?

Het is aan te raden om niet meteen met een hogedrukreiniger op je woning te beginnen spuiten, aangezien je hiermee de bron niet gaat aanpakken. Het is belangrijk om eerst kiemdodend te werk te gaan. Dat kan op twee manieren, chemisch met (liefst natuurlijke) producten, ofwel via een stoomreiniging op zeer hoge temperatuur. Beide manieren zorgen ervoor dat de algen of schimmels volledig afsterven en uw gevel weer voor een lange periode proper blijft. Onze voorkeur hierin gaat uit naar het stoomreinigen, omdat dit snel een zeer goed resultaat geeft. In sommige gevallen is de gevel echter te hard aangetast, waardoor chemisch reinigen de enige oplossing is. Onlangs hebben we nog een woning op deze manier behandeld.

Onze kennis, uw gemak

We raden het niet aan om je zelf op grote hoogtes te begeven, als je daar geen comfortabel gevoel bij hebt. Voor jouw gemoedsrust is het interessant om beroep te doen op professionele diensten. Wij beschikken over het juiste materiaal én de kennis om uw gevel opnieuw in topvorm te krijgen! Laat gerust weten wat wij voor jou kunnen betekenen via onze contact-pagina!


Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!