Wat kan ik doen tegen ongewenste graffiti?

"Graffiti is kunst”, hoor je af en toe wel eens vallen. Echter moet je je afvragen wat de waarde van deze kunstvorm is als hij zichzelf ongewenst op je eigen woning tentoon stelt, en daarbovenop van weinig kwalitatieve waarde is. Zijn er mogelijkheden om graffiti te verwijderen, en kan je zelf voorkomen dat jouw woning het slachtoffer wordt van ongewenste graffiti? Wij zochten het voor jullie uit, en gingen daarvoor langs bij één van de bekendste legale graffiti-artiesten van Leuven.

Je bent het slachtoffer. Wat nu?

Hoewel het op dit moment lijkt alsof de herstelling van je gevels een zware taak gaat worden, kunnen we stellen dat er zeer doeltreffende mogelijkheden zijn om graffiti aan te pakken. In eerste instantie is het uiteraard de bedoeling of aangifte te doen bij de politie en foto’s te nemen voor je verzekering, waarna je het best contact opneemt met iemand die reeds ervaring heeft met het verwijderen van graffiti.

Stoomreinigen

Allereerst zal een professional altijd nakijken of de graffiti verwijderd kan worden door het gebruik van een stoomreiniger. Hiervoor heb je wel nood aan een professionele stoomreiniger die stoom aan het oppervlak kan geven aan 150°C. De stoomreiniger zal goede resultaten halen bij minder kwalitatieve verf die in beperkte lagen aangebracht werd. Het grote voordeel van deze techniek is dat er geen schade wordt veroorzaakt aan de ondergrond en er geen restanten achterblijven. Dat maakt van deze methode meteen dus ook de meest ecologische oplossing. Bij sterke verf gespoten in meerdere lagen zal er een verbetering zijn, maar zal de graffiti niet helemaal verwijderd worden.

Stralen met granulaten

Bij deze methode wordt de bovenste laag van je gevelsteen als het ware afgeschuurd, en zal de graffiti, hoe sterk ook, mee verwijderd worden. Zoals eerder gemeld is er aan het stralen met granulaten een risico verbonden, en kan je gevelsteen bij slechte verhoudingen zwaar beschadigd worden. We raden niet aan om dit zonder een deskundige 3de partij te doen.

Je wilt voorkomen dat je het slachtoffer wordt?

Zijn er tips om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van illegale graffiti? We zijn hiervoor ten rade gegaan bij de Leuvense graffiti-artiest Sir-5. Hij staat bekend om legale graffiti in grote formaten, gaande van abstracte kunst tot levendige taferelen. Hij weet als geen ander wat er leeft in deze cultuur, en weet dus ook wat illegale spuiters tegen houdt om jouw woning in het vizier te nemen.

“Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat graffiti op elke ondergrond goed pakt, al zijn poreusloze ondergronden veel makkelijker te reinigen met minder professioneel materiaal. Ook zijn er tegenwoordig anti-graffiti-coatings op de markt die ervoor zouden moeten zorgen dat graffiti gemakkelijker verwijderd kan worden, eens gespoten. Voor goede resultaten moet je zeer kwalitatieve coatings inzetten. Deze zijn weliswaar verschrikkelijk duur in aankoop en daardoor niet aan te raden voor particulieren. Regelmatig worden dit soort coatings door gemeentes ingezet op plaatsen waar veel illegale graffiti gespoten wordt, zoals bijvoorbeeld wandelgangen onder een spoor.”

De gevel op voorhand behandelen is dus een dure zaak. We vroegen Sir-5 of er bepaalde omgevingsfactoren zijn die ervoor kunnen zorgen dat illegale graffiti-spuiters jouw woning links laten liggen.

“Zeker, er zijn voor de hand liggende zaken. Zo is een goed verlichte straat met redelijk wat doorkomend verkeer en camera’s gericht op je gevel al een uitstekend afschrikmiddel. Moest je toch het slachtoffer zijn van illegale graffiti, dan kan je het best zo snel mogelijk deze laten reinigen. In graffiti, zelfs in illegale, kruipt redelijk wat tijd en eergevoel. Als zo’n creatie binnen de week terug verdwijnt stimuleert dit niet om nogmaals in dezelfde wijk toe te slaan.

Binnen de graffiti-cultuur heerst er trouwens een zeer grote appreciatie en respect naar andere kunstenaars toe, wat ook in het voordeel van de gewone mens kan spelen. Als er in een wijk een legale graffiti staat, die daarbovenop nog eens van zeer hoge kwaliteit is, dan zullen 95% van de graffiti-spuiters, ook illegale, hier respect voor hebben en deze wijk niet aantasten met hun eigen graffiti. Hier gebruik je dus als het ware gewenste graffiti om illegale graffiti te bestrijden. Dit komt steeds vaker voor, trouwens. Hier hebben we verschillende stadsprojecten en de snelle verspreiding van informatie via het internet voor te danken.”


Één van Sir-5’s graffiti’s

“Graffiti is een zeer pure kunstvorm” zo gaat hij verder. “Het uitroeien van illegale graffiti gaat moeilijk tot onmogelijk zijn, omwille van de uitdaging en de identiteit die deze mensen erin verwerken. De beste tip die ik kan geven is dat gemeentes en steden de cultuur omarmen en een platform ontwikkelen waarin iedereen zich mag uitleven zonder daarmee de illegale kant op te moeten gaan.”

Kunnen wij u helpen?

Ben je zelf het slachtoffer van illegale graffiti en wil je dit deskundig laten verwijderen? Laat het ons weten via de contact-pagina op deze website. We staan klaar om uw gevel spoedig terug in originele staat te krijgen.


Kris Vancraen, oprichter van Straalnieuw, tijdens recente reinigingswerken.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!