Wat is het verschil tussen zandstralen, luchtgommen en nevelstralen?

Als je je gevel wilt reinigen zijn er tegenwoordig enorm veel technieken om uit te kiezen. De meeste van deze technieken zijn in de laatste jaren niet veranderd. Recent komen echter naast het klassieke zandstralen ook termen als “Luchtgommen” en “Nevelstralen” op.  Wat is dit, en wat is de link met zandstralen juist?

Zandstralen

Zandstralen is een techniek waarbij vuil op een gevel met zandkorrels onder hoge druk kan verwijderd worden. Wegens het grote risico voor de gezondheid is het tegenwoordig echter verboden om nog te zandstralen met natuurlijk kwartszand zoals vroeger. De grote hoeveelheid vrijgekomen fijn stof kan zich namelijk in de longen van de bewoner, en de behandelaar, vastzetten. Door dit verbod werd overgeschakeld naar het stralen met granulaten, zoals Aluminim Silicaat, Red Garnet, Olivine of zelfs plastiek bolletjes die minder stof met zich meebrengen en een verschiilende impact hebben op de ondergrond.

Luchtgommen en Nevelstralen

Sommige bedrijven stoppen echter niet bij het stralen met granulaat, en gaan nog meer proberen om het vrijgekomen stof te beheersen. Dit kan onder andere door variaties in de druk, andere spuitopeningen, of door andere stoffen te gaan gebruiken. De techniek blijft weliswaar, ongeacht wat de persoon in kwestie zegt, identiek dezelfde. Er zal ook bij deze technieken fijn stof vrij komen dat zich in en rond uw woning kan verspreiden.

Bij Straalnieuw geven we de voorkeur aan andere technieken, zoals stoomreinigen, koud onder hoge druk of chemisch reinigen. Deze technieken geven geen fijn stof, en zijn ook minder agressief op je gevel. In sommige gevallen is de verontreiniging echter zo sterk dat zandstralen en zijn varianten de enige oplossing kan bieden. Let wel: als de vervuiling sterker is dan de ondergrond is zandstralen absoluut uit den boze!

Kunnen wij helpen?

Heb je een gevel die je wilt laten reinigen, maar weet je niet goed welke strategie de beste is? Stuur ons een berichtje via de contactpagina! Wij zoeken samen met u de beste manier om het gewenste resultaat te krijgen.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!