Wanneer en waarom kies je best voor natstralen?

Stoomreinigen zal in de meeste gevallen van vervuiling van gevel of dak de ideale reiniging verschaffen. Het zorgt voor een optimale reiniging met de geringste impact op de ondergrond. Maar soms is de vervuiling te agressief en wat dan?
Het bestralen met granulaat is dan het meest gekozen alternatief. (in de volksmond nog steeds zandstralen genoemd). Er zijn vele soorten van granulaat die kunnen worden aangewend, afhankelijk van de vervuiling en het type ondergrond. Laat u hierbij adviseren door een professional voor het type granulaat waaronder: granet, gebroken notenschelpen, glasparels in gebroken of ronde vorm, metaalschilfers of zelfs plastic korrels. In deze blog lichten we toe waarom wij voorstander zijn van natstralen.

De beste machines om granulaat te stralen hebben de mogelijkheid om een waterstraal te vermengen met het granulaat.  Dit zorgt voor twee zeer belangrijke voordelen.

1. Wanneer men geen water toevoegt zal er tijdens de reiniging veel stof vrijkomen.
Het gaat zowel over het fijne granulaat dat onder druk van perslucht wordt geinjecteerd op de ondergrond alsook het oppervlak dat in fijne stukjes wordt verbrijzeld. Zeker voor werken op grote hoogte kan dit ver vliegen met de wind. Bij natstralen blijft de verspreiding zeer beperkt

2. De impact op de ondergrond is merkelijk minder zoals te zien op onderliggende figuur.

Onderstaande afbeeldingen laten zien wat het verschil is tussen droog (korund, glasparel) en natstralen. De agressiviteit van droog korund en glasparels kunt u  zien in de eerste twee afbeeldingen. Het kantige korund heeft de grootste inslag op het oppervlak, zichtbaar in de 1ste  afbeelding. De ronde glasparels geven al een fijner straalbeeld, doch de gebroken glasparels verruwen ook hier het oppervlak.

Op de derde afbeelding ziet u de mildere, maar net zo effectieve, natstraal methode. De inslag van het straalmiddel wordt verminderd door de dempende werking van het water, de hoek van het straalmiddel is anders waardoor een overlappend effect over het oppervlak gevormd wordt. Dit geeft een gelijkmatige, satijnachtige afwerking.


Ondanks de extra inspanningen voor de reiniger om ook water toe te voegen zullen wij voornamelijk dit proces aanbevelen aan onze klanten bij agressieve vervuiling. Een laatste voordeel dat wij hierbij zelf halen uit deze werkwijze is dat de toevoeging van water minder stof oplevert en ons dus ook een beter zicht verschaft op de te behandelen ondergrond.
Met deze blog hopen wij u zo ook een helder inkijk te verschaffen waarom wij u optimaal proberen te helpen en investeren in de beste werktuigen.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!