Waarom zou ik investeren in duurdere leien of pannen op mijn dak?

Bij de bouw van een huis komen veel aspecten kijken en moeten verschillende keuzes gemaakt worden. Voor een hellend dak heb je verschillende opties, en kan je kiezen voor kwaliteitspannen tegenover goedkope betonpannen met een beschermcoating of echte Leien tegenover immitatieleien met een beschermende coating. Is dat verschil nu eigenlijk echt zo groot? We bekijken het voor jou graag van iets dichterbij.

Waar zit het verschil?

Waar een groot prijsverschil zit heb je over het algemeen ook een groot kwaliteitsverschil, en dat is in de bouw niet anders. Echte leien worden ontgint in leigroeven en komen in onze contreien uit Belgiƫ, Engeland en heden meestal uit Spanje. Immitatieleien zijn in de basis gebakken gevelcement met een beschermcoating. Echte pannen worden gemaakt uit volkaramisch gebakken klei en immitatiepannen zijn uitgeharde cement met een beschermcoating. Het ontginnen, versnijden en het schaarser worden van leien is een pak duurder dan de goedkopere variant uit machineproductie.

Vergeleken met de goedkopere immitatieleien, -pannen is de gemiddelde levensduur meer dan 200% langer, van 30 jaar bij betonpannen en kunstleien tot meer dan 100 jaar bij echte leien of volkeramische pannen. Het grootste probleem bij betonpannen en kunstleien is dat de opliggende coating verslijt na jaren en ze vanaf dat moment gemakkelijker vocht opnemen vanwege de achtergebleven heterogene structuur. Na verloop van tijd zullen er beschadigingen ontstaan, wat een ideale bodem is om mossen te laten groeien. Deze sporen zullen ook zichtbaar blijven na een reiniging, als witte puntjes in de lei of het opgeruwd zijn van betonpannen. Leien en volkeramische pannen zijn veel beter bestand tegen de elementen, en zullen dus mits een occasionele reiniging er steeds prachtig blijven uitzien.

Onze suggestie

Betonpannen en kunstleien zien er bij de aankoop exact hetzelfde uit als de echte variant , maar kan je voor een veel zachtere prijs op jouw dak leggen. Gezien de oppervlakte is het een heuse besparing. Hou er echter wel rekening mee dat in dit geval je dak na een jaar of 20 wat herstelwerken kan nodig hebben.

Kunnen wij helpen?

Wil je graag je dak laten reinigen door een professional? Stuur ons een berichtje via de contactpagina! Onze reinigingsmethoden zijn steeds aangepast aan uw ondergrond.

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!