Wanneer kies je beter voor zandstralen in plaats van stoomreinigen?

Recent hebben we een prachtig gebouw in Tiegem onder handen genomen en volledig gereinigd. Buiten de omvang van het gebouw hadden we nog één aspect dat de taak bemoeilijkte, namelijk het gegeven dat het gebouw voor een zeer lange tijd niet onderhouden werd. Hierdoor ontstonden zeer hardnekkige vervuilingen, die op sommige plekken niet wijken voor de kracht van onze stoomreiniger.

De kracht van een stoomreiniger

We blijven voor een reinigingsopdracht ook in 2020 nog steeds graag teruggrijpen naar de stoomreiniger. Het gegeven dat we onze klanten kunnen garanderen dat er geen beschadigingen voortkomen uit het reinigingsproces is voor ons een cruciale meerwaarde. Met onze professionele stoomreiniger kunnen we vuil dat zich enkele tientallen jaren opgestapeld heeft gemakkelijk de baas.

Bij deze opdracht werd al snel duidelijk dat het gebouw al een lange tijd niet goed onderhouden was. Hierdoor heeft de vervuiling de kans gekregen om te hechten aan de ondergrond. Onze stoomreiniger wist de meest recente lagen van de vervuiling te verwijderen, maar de onderliggende laag wou van geen wijken weten. We hebben een video gemaakt van toen we de tegels buiten aan het stoomreinigen waren. Je ziet hier duidelijk een verbetering dankzij het stoomreinigen, maar lang geen volledig proper resultaat.

 

Je kan in dit geval naar zandstralen overschakelen, maar hiermee beschadig je de vloertegel. Op termijn zal dit zelfs lijden naar een makkelijkere vuilophoping en mosvorming. De beste manier om deze tegels in goede staat te krijgen is door ze zeer regelmatig te blijven behandelen.

Ook bij de gevelstenen hebben we gekozen om enkel te stoomreinigen. De steen was, gezien de leeftijd van het gebouw, al poreuzer geworden. Deze met zandstralen verder beschadigen, enkel om het uiterlijk een tint lichter te maken, zou onverantwoordelijk geweest zijn. Ondanks dat we gekozen hebben om niet te zandstralen is het resultaat goed zichtbaar.

Het grote nadeel van zandstralen is het opruwen van de toplaag. Dit kasteel staat omgeven door prachtige grote bomen en zou er snel last van ondervinden. Een behandeling met hydrofuge zou dit hier maar beperkt hebben verholpen.

De blauwe steen van het gebouw was, net als alle andere voorbeelden, zwaar aangetast door het vuil. Aangezien deze steen massief is hebben we besloten om bovenop het stoomreinigen deze ook te zandstralen. Bij deze steen heeft zandstralen minder impact.

De rode draad in het hele verhaal blijft dat hoe regelmatiger je huis gereinigd wordt, hoe makkelijker het vuil zal verwijdert kunnen worden. In dit geval is de reiniging te lang uitgesteld geweest om een perfect resultaat te bekomen.

Zorg er bij renovatie altijd voor dat je eerst grondig laat reinigen alvorens over te gaan tot de vervanging van deuren en ramen!

Vraag het zo snel mogelijk aan een expert

Voordat je iets behandelt met een zandstraler is het essentieel dat je de ondergrond begrijpt. Een klassieke baksteen werkt als een spons bij neerslag, en zandstralen vergroot dit effect en dus ook de kans op beschadigingen. Contacteer ons nu zodat we samen kunnen bekijken wat de beste oplossing voor jouw woning is.

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!