De beste manier om je gevel te onderhouden

Weer en wind doen wat met een mens, maar niet alleen wij zien af van slecht weer. Ook ons huis gaat na meerdere jaren verouderingstekenen vertonen. Er zijn ingrijpende mogelijkheden, maar als je al weet hoe je je woning zelf kan onderhouden geraak je al een stuk verder. Vandaag bekijken we hoe we onze gevel een welverdiende behandeling kunnen geven.

Voordat je zelf begint met het reinigen van je gevel is het heel belangrijk dat je exact weet welk soort gevel je hebt, en welke behandeling deze nodig heeft. Sommige natuurstenen kunnen namelijk zeer slecht tegen chemische middeltjes of te agressieve straalmethodes. Een foutieve behandeling kan zorgen voor beschadiging van de ondergrond waardoor je voortaan snellere vervuiling stimuleert. Ben je niet zeker? Contacteer dan een expert die jou kan begeleiden in dit proces.

Welke methodes zijn er, en welke is nu de beste?

Het is heel moeilijk om een “beste” methode aan te duiden, aangezien niet elke vuilaanslag eenzelfde behandeling nodig heeft. De meest gebruikte methode om een gevel te reinigen is door middel van straling. Daar maken we vervolgens meerdere onderverdelingen: Stralen met hogedruk, stoomreinigen met beperkte druk of stralen met granulaat (gekend onder zandstralen).

Stralen

Hogedrukreiniging met koud water geeft vaak goede resultaten, al moet de ondergrond dan heel stevig vastzitten en het drukniveau goed afstemd zijn aan het te verwijderen vuil. Bij een te hoge druk zal de gevel schade oplopen, bij een te lage druk is mogelijk niet alle vuil verwijderd, krijg je lichtere kringen of krijgen mossen vrij spel.

Zelf geven wij waar mogelijk voorkeur aan stoomreinigen omdat dit een minimale impact op de gevelsteen geeft, en efficienter reinigt. Professionele stoomreinigers behalen temperaturen tot 150°C aan het oppervlak. Dit werkt tevens kiemdodend waardoor deze apparaten ook meer en meer ingezet worden tegen onkruidverdelging zonder gebruik te maken van herbiciden. Jammer genoeg zijn deze toestellen te duur om particulier aan te kopen of zeer moeilijk te verkrijgen in verhuur. Er zijn minder dure toestellen op de markt, waarbij de maximale temperatuur aan de gevel om en bij de 80°C is. Hardnekkig vuil of aanslag van vele jaren zal je met dit soort toestellen niet doeltreffend kunnen verwijderen.

Stralen met granulaat doen we uitsluitend wanneer hogedruk-, stoomreinigen  of chemisch reinigen niet helpen. De kans op beschadigingen van uw huidige beschermlaag is met deze methode heel wat groter en het zorgt er enkel voor dat vuil voortaan vlotter kan hechten. Vroeger werd deze term ook wel zandstralen genoemd. Wettelijk gezien is het echter niet meer toegelaten om te zandstralen, aangezien het stof ervan kwam vast te zitten in de longen en daar gezondheidsrisico’s veroorzaakte. Jammer genoeg wordt dit nog steeds verhuurd aan de doe het zelver. Als je van plan bent om je gevel met granulaatstraling te reinigen raden we altijd aan dat je iemand met kennis van zaken dit vooraf laat onderzoeken.

Chemisch reinigen

In sommige gevallen is de ondergrond te kwetsbaar of te ruw om nog te behandelen met straling. In dat geval (en alleen in dat geval) zouden wij opteren voor een chemische reiniging. Als je zelf van plan bent om je gevel te reinigen met chemische producten is ook hier weer aangeraden om de hulp van een expert in te schakelen. Zo weet je zeker dat de gebruikte producten geen te bijtende stoffen bevatten, die de kleur of stevigheid van uw gevel, ramen, deuren of poort aantasten. Bij Straalnieuw zijn we trots om te zeggen dat alle chemische producten die wij gebruiken biologisch afbreekbaar zijn, en dat we steeds nakijken of goten niet uitmonden in een waterput waarvan het water gebruikt wordt.

Andere reinigingsmogelijkheden

Er zijn nog mogelijkheden om gevels te reinigen, zoals met laserreiniging en mechanische reiniging. Deze toepassingen zijn echter niet aan te raden aan particulieren, aangezien de laserreiniging verkleuringen geeft bij foutief gebruik (doordat de oppervlakte letterlijk smelt) en de mechanische reiniging zeer effectief is voor vuilbestrijding met gladde oppervlakken, zoals glas. Uit ervaring weten we trouwens dat de eerste categorieën al uitstekende resultaten halen in de reiniging van uw woning.

Nabehandeling

Nadat de muren gereinigd zijn is er nog een nabehandeling nodig tegen mos of een behandeling met een waterafstotende laag. In een toekomstige blog gaan we hier verder op in.

 

Wees voorzichtig

Wees voorzichtig als je reinigingswerken aan je gevel uitvoert. Het is in feite altijd beter om het werk te laten uitvoeren door iemand die dagelijks bezig is met deze producten en technieken. Niet alleen ben je zeker van een propere gevel, ook weet je dat bij het reinigen rekening gehouden werd met het type gevelsteen en dat de juiste reinigingsmanier toegepast werd. Stuur ons gerust een bericht via de contact-pagina op deze website, zodat een expert u kan bijstaan in deze uitdaging.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!